söndag 9 januari 2011

Söndag = Bakdag

Hade ett gäng gamla bananer, så jag var ju så "illa tvungen" att baka lite idag! :)
Det blev bananmuffins, med extra choklad, och en banankaka med en massa glasyr på. Mums!

BANANMUFFINS

Ca 8 stora muffins

100 g smör
2 ägg
1 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 mogna bananer
4-6 msk vaniljyoghurt

Smält smöret.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda och rör ner mjöl och bakpulver.
Häll i det smälta smöret i smeten och rör om.
Mosa bananerna med yoghurten i en skål, rör ner det i smeten.
Fyll åtta stora muffinsformar till 2/3.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader 12-14 minuter.
Prova även att blanda i 100 g mörk hackad choklad, Mums!



BANANKAKA

150 g rumsvarmt smör eller margarin
2 dl socker
2 ägg
2 mogna bananer
(rivet skal av ½ citron)
1 msk pressad citron
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver

GLASYR
2 msk margarin
2 msk mjölk
2 dl florsocker
1 msk kakao
(flagad mandel, 1 banan)

Smörj och bröa en rund bakform, ca 2 liter.
Rör margarin och socker poröst.
Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
Mosa bananerna med en gaffel och rör ner dem, citronskal och -saft, och sist mjöl blandat med bakpulver.
Häll smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 50 minuter.
Låt kakan stå kvar i formen några minuter innan den stjälps upp och får kallna under bakduk.
Gör under tiden glasyren.
Smält margarinet och blanda med mjölken.
Blanda i siktat florsocker och kakao och rör till en blank, slät smet.
Häll den över kakan och bred ut så att det rinner ner lite över kanten.
Garnera eventuellt med lite flagad mandel och bananskivor.


Håll till godo och hoppas att det smakar!
Puss o kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar