söndag 27 februari 2011

Söndag = Bakdag!

Som vanligt höll jag nästan på att säga..
Men, jag gillar ju att baka, o söndag brukar vara den dag då man har mest tid till det!
Idag fick jag ihop franskbröd, muffinsbröd, chokladkaka o chokladsnittar.
Känns riktigt bra!
Jag är väl ingen brödbakare egentligen, tycker det tar lite för lång tid, jag vill se resultat med en gång!
Men dessa två går fort, speciellt muffinsbröden (se tididgare inlägg "Bröd") som man i princip bara rör ihop.
Här kommer lite recept!
Enkel chokladkaka
ENKEL CHOKLADKAKA

3 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
150 g margarin eller smör
3/4 dl kall mjölk
3/4 dl kallt vatten
2 ägg

Smält matfettet o låt det svalna.
Smörj o bröa en avlång form, ca 1 ½ liter.
Blanda de torra ingredienserna och tillsätt de "våta".
Blanda smeten väl o häll den i formen.
Grädda i 175 grader ca 40 min.

Franskbröd

FRANSKBRÖD

100 g jäst (2pkt)
1 liter mjölk
1 tsk socker
½ tsk salt
25 g margarin
Mjöl

Smält matfettet, tillsätt mjölken o värm till 37 grader.
Smula jästen i degbunken, häll i degvätskan o rör tills jästen löst sig.
Blanda i socker, salt, o mjöl tills degen känns smidig o släpper kanterna på bunken.
Låt jäsa under bakduk ca 20 min.
Baka ut degen till 2 eller 4 limpor o lägg på plåt med bakpapper.
Låt jäsa 10-15 min.
Pensla limporna med ägg o strö på vallmofrön.
Baka i 200 grader ca 30 min.

Chokladsnittar
Nu ska vi tvätta av barnen, som fått leka i badet en stund.
Sen blir det soffmys, kanske med en bit chokladkaka.
Puss o kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar